Open Collective
Open Collective
Loading

Omställningskonferens!

Årets konferens är i Dals-Rostock, Dalsland!

Friday, September 8, 2023, 5:00 PM - Sunday, September 10, 2023, 3:00 PM (UTC+02:00)

About


Välkommen till en folkrörelsekonferens med föreläsningar, workshops, studiebesök, lokal mat, filmvisning av Omställningsnätverkets* nya film 'Avtryck', samt fest och gött häng.


Temat för årets konferens är “berättelser från förort och bruksort”.
 
Förvärrade klimatförändringar, krig, inflation, energikris, skakande demokratier, matsystem i gungning och sociala spänningar. Berättelsen handlar ofta om att förbereda sig för en kriser som kommer sen, men ibland glömmer vi de erfarenheter av kollaps som redan har hänt, eller som händer just nu. Kollapsen i att ortens stora arbetsgivare lägger ner, kollapsen i att fly sitt land, kollapsen när ens barn riskerar att rekryteras till kriminella gäng, kollapsen när ingen längre vill bo kvar där man bor.
 
Under 2023 års konferens vill vi utforska vad vi vet om att vända negativa trender i bred bemärkelse. Hur liknar landsbygd och förortens erfarenheter varandra? Vad finns det för band som binder oss samman? Hur tar vi hand om våra basbehov, varandra och planeten på ett hållbart sätt?
 
De senaste tio åren har omställningskonferensen varit en viktig mötesplats som samlat människor från hela landet som känner av kriserna och som vill tänka, samtala och bygga nya hållbara lösningar.

*Vad är Omställningsnätverket?
Det svenska nätverket inom en internationell rörelse som kallas Transition Network. Omställningsrörelsen består av människor som tar gemensamma initiativ för att ställa om till ett hållbart samhälle
—--------------------
MEDVERKANDE:

GURGÏN BAKIRCIOGLU – Gurgîn är journalisten som valde bort heltidsjobb på SR, för att göra en radikal downsizing för att leva inom planetens gränser, och kunna ägna sig åt bl.a. klimataktivism. Nu är han en radikal förespråkare för klimaträttvisa och för hur miljörörelsen kan bli relevant i förorten.
JÖRGEN ANDERSSON – Regenerativ jordbrukare som arbetar med Holistic Management och pratar om det existensiella i vår relation till jorden, djuren och matproduktionen.
MARJAM NORDMARK – Intiativtagare och eldsjäl bakom Grönt initiativ Järva, och drivande för att få till en odlarrörelsen för både social och biologisk mångfald.
OLLE & MARIKA GÖRANSSON från TORFOLKS GÅRD och MATVÄRNS-rörelsen. Som jobbat med både den sociala hållbarheten och matresiliensen på många nivåer.
DANIEL NORÉN - Trädgårdsmästare från Tjörn och aktiv i den lokala omställningsgruppen där, som specialiserat sig på vattnets roll för att kyla klimatet och hur vi kan jobba med matjorden.
VERA TELEMO– Utvecklingsstrateg för hållbar omställning på Mötesplats Steneby i Fengersfors.
LUGN i Lövgärdet – Unga naturguider i förorten tar ut människor i naturen och guidar i Orten tillsammans med community based tourism organisationen Tikitut.
FILMEN AVTRYCK – Premiär av Omställningsnätverkets nya film med filmmakare MATTIAS OHLSSON på plats.
MÅRTEN PELLA – Om social inkludering, solidaritet och rättviseperspektiv i omställningsrörelsen.
EVA PETRÉN – Eldsjäl och entreprenör i Dals Rostock, som bl.a. driver Sandlycke gård med ekologisk småbruk.
MIE FELTH – Kulturstrateg Not Quite, Fengersfors är en bygd som gjort en stor omställningsresa från nedlagd bruksort och avfolkningsbygd till blomstrande kulturort med Not Quite i centrum.
DAVID BENETT och PERNILLA FOGELQVIST- Omställningsnätverkets ordförandepar
ELINOR ASKMAR och MAGNUS SKÅNBERG – Bygg- och bogemenskaper i Dalsland.
—--------------------
NÄR: 8-10 September. startar fredag ca 17.00 i Dals Rostock och slutar ca på söndag eftermiddag i Fengersfors med möjlighet att bli bussad till tågstation i Åmål ca kl 15.

Fredag eftermiddag och kväll, Lördag dag och söndag morgon i Dals Rostock, därefter chartrade bussar (som ingår i deltagaravgiften) som åker till Fengersfors för studiebesök och workshops kring Not Quite. Söndagens bussresa är också en del av ett OPEN SPACE, med plats för samtal och nätverkande.
Söndagens aktiviteten är valbar att vara med på, men meddela i anmälan hur du vill göra.

VAR: Helgen varvas sedan mellan Dals Rostock skola, Kroppefjäll B&B i Dals Rostock, Melleruds Kommun och Fengersfors i Åmåls kommun. Transporter mellan konferensplatserna ingår i deltagaravgiften och organiseras av konferensen
—--------------------
TRANSPORTER & KOLLEKTIVTRAFIK: För att ta dig till konferensen kollektivt så åker du tåg till Mellerud, och därifrån med västtrafik till Dals Rostock. Hållplatserna i Dals Rostock heter Kroppefjällsvägen och Dals Rostocks Affär, och har lite olika långt till konferensanläggningen.
 
Konferensens starttider är anpassade till ett Stockholmståg som anländer i Mellerud 15. 54, samt ett Göteborgståg som anländer exakt samtidigt 15.54.
Buss 700 från Melleruds Station på fredagen till Dals Rostocks Affärl kl 15.56, och även 16.56, 17.54 18.54, 20.54 22:54 för den som kommer senare.
Buss 712 går ända till kroppefjällsvägen kl 16.00 och 18.00, men måste förbeställas via 0771-919090
För de som vill följa med till FENGERSFORS på söndagen, så kommer vi att beställa bussar. Dessa ingår i deltagaravgiften, och organiseras av konferensen. Bussresan kommer även användas för nätverkande och att smida planer med nya och gamla bekanta. Meddela i anmäla om du vill följa med till FENGERSFORS på söndagen.
 
HEMRESA: De som åker med till FENGERSFORS åker hem från ÅMÅLS station på söndagen. Tåg till STHLM avgår 15.11, 16.00 eller 16.45. Vi rekommenderar att välja något av tågen från 16.00 och framåt.
Till Göteborg avgår tågen 15.11 eller 17.10. Vi rekommenderar det sena tåget om man vill vara med på hela konferensen.
De som inte följer med till FENGERSFORS bokar hemresa från MELLERUDS station, och kollar busstider och tågtider via https://www.vasttrafik.se/ och https://www.sj.se/
För dig som kör bil eller liknande: Ta sikte på KROPPEFJÄLL B&B, adress Kroppefjäll 2
464 50 Dals Rostock Om det blir många deltagare flyttas invigningen till Dals Rostocks skola. Exakta detaljer kring detta meddelas via mail till de som anmält sig.


CYKEL & VANDRING: För den som tar med cykel, så finns en fin asfalterad cykelväg från Mellerud till Dals Rostock, som är ca 8 km.
—--------------------

BOENDE: KROPPEFJÄLL B&B. För att boka boende besöker du www.kroppefjall.com. Uppge bokningskoden "OMSTÄLLNING" i och tryck på “tillämpa” för att kunna välja konferensens datum. Detta är för att platserna är reserverade för er konferensdeltagare. Du kan också maila [email protected] eller ringa 0530-41300.

TÄLTA & STÅ MED VAN/HUSBIL: Det finns möjlighet att tälta samt ställa sin van/campingbil vid OK- Kroppefjälls klubbstuga. Det ligger ca 750 meter från Kroppefjällsparken. Här får man tillgång till dusch och toalett. Det kostar 100kr/ekipage att övernatta här och detta går oavkortat till den ideella klubben. För mer info kolla in deras hemsida http://okkroppefjall.se/ eller ring Stenis på 0703212166.

För dig med mindre ekonomiska resurser, som har svårt att tälta, så har vi ytterligare BUDGETALTERNATIV. Kontakta [email protected] så lotsar vi dig vidare.

Har du en SOVPLATS ATT LÅNA UT i Dals Rostock?
Bor du/har du hus i närheten av Dals Rostock och vill erbjuda sovplats så registrera den möjligheten här: https://forms.gle/di3SZUMobcG8TaEU6

—--------------------
Arrangemanget kommer att fyllas på med fler detaljer allt eftersom. Det kan också komma att ändras detaljer så som sluttid eller liknande.

VILKA: Arrangörer för konferensen är Omställningsnätverket, Dalslands Folkhögskola, Melleruds Kommun, Kroppefjälls B´n´B, Mötesplats Steneby, Not Quite, Studiefrämjandet Fyrbodal m.fl.
Arrangemanget sker med stöd av Leader Framtidsbygder inom ramen för projektet Bygg- och bogemenskaper i Dalsland

Our team

Arci Pasanen

Admin
För en rörelse som verkar för Livet!

Carl

Admin
Open Collective
Make your community sustainable.

Platform

Join

  • Create a Collective
  • About Fiscal Hosting
  • Discover
  • Find a Fiscal Host
  • Become a sponsor
  • Become a Host

Community

Company